torstai 19. tammikuuta 2017

7 ruokapäivää, 7 kuvaa

Ihan aiempaa radi-postausta ajatellen ajattelin kirjoittaa teille auki viikon safkat. No ei vaiskaan. Vastaavaa postausta oon yrittänyt aloittaa kerran jos toisenkin, mutta aina kuvat unohtuu tai ruuat unohtuu tai jotain muuta. Nyt sain tämän yhden kokonaisen viikon kirjattua ylös ihan kuvineen päivineen.

Maanantai 9.1.2016:

  • klo 8.30: kaurapuuro (mikrossa ja veteen, kaurahiutaleita + leseitä), puolukoita ja loraus mehusoppaa / juomaksi lasi maitoa ja lisäksi pari kuppia kahvia maidolla.
  • klo 10.45: salaattilounas: perussalaattipohja (jääsalaatti, kurkku, tomaatti, paprika, punasipuli) + avocado + katkarapuja + ruiscrutonkeja / juomaksi kivennäisvettä
  • klo 14.00: Caffitellan "ruislämppäri" -leipä / juomaksi vettä
  • klo 17.30: keitettyä riisi-kaura -seosta, kanakastiketta (kaurakermaa, paseraattu tomaattia, kanaa, kasviksia pakasteesta, mausteita) ja salaattia / juomaksi vettä
  • klo 22.15: klementiini + puolikas jälkiuunipala (levite, goudajuusto, kurkku)

Aika perus ruokapäivä. Paitsi en joka päivä käy kahvioissa. Ennen raskautta en pitkään aikaan syönyt kanssa yhtään missään muodossa. Nyt raskauden aikana oon ruvennut syömään, mutta oon aika tarkka siitä millaista se on. Kasvisten syönti meillä on oikeesti ollut tosi reilua jo useita vuosia. Samoin marjoja menee päivitäin ja luulen, että monilla suomalaisella ei niin hyvin asiat ruokailussaan.

Meillä on valehtelematta aina salaattia jääkaapissa. Ei enää osata syödä (etenkään minä) lämmintä ruokaa ilman ja tarvittaessa salaattipohjasta saa tehtyä ruokaisan salaatin. Tehdään uusi, kun vanha loppuu.
Tiistai 10.1.2016:
  • klo 5.30: puolikas jälkiuunipala (levite, gouda, kurkku) / lasi maitoa
  • klo 9.45: kaurapuuro + mustikoita, puolukoita ja loraus mehusoppaa / vettä, pari kuppia kahvia
  • klo 13.00: sitä eilen tehtyä kanasoossia riisillä ja salaatilla /maito
  • klo 16.30: jälkiuunipala päällisineen / vesi
  • klo 20.00: salaattia + lindströmin lihapullia, lisäksi pari piparkakkua /vesi


Valvoskelin aamuyöstä, eli siksi aamupuurot vasta lähes kympiltä. Aika usein vaihtelen päivällisen ja iltapalan "paikkoja" liikuntojen mukaan. Nytkin olin pumpissa ja uimassa illalla, joten ns. "ruokaisampi" safka tekee mieli syödä myöhemmin. Ja joo, osaan kyllä nykyään mukautua päivän kulkuun mukauttamalla ruokailujakin tarvittaessa sitten. Vaatii vähän ajattelua ennakkoonkin kyllä. Aika harvoin mulla enää tulee niitä "kuolen nälkään -oloja" jotka oli yhteen aikaan vitsi sekä töissä että kotona.

Päivän lounas oli tämmönen.

Keskiviikko 11.1.2017:
  • klo 9.30: aamupuuro joka aamuiseen tapaan, puolukoilla ja mehusopalla / vettä pari kuppia kahvia
  • klo 12.30: ProPud -proteiinivanukas
  • klo 14.30: riisi-kauraseosta, kuhaa, salaattia / maitoa
  • klo 18.30: lämmin leipä (reissarin puolikas), salaattia, klementiini / vettä tai kivennäisvettä
  • klo 22.00: pari lämmintä leipää (=reissari) + kurkkua / maitoa
Haluaisin syödä päivittäin kaksi "isompaa" safkaa, joista toinen vähän kevyempi. Monesti kuitenkin käy niin, että jos aamiainen venähtää, lounas venähtää, niin loppupäivä menee kuinka menee. Mainittakoon myös, että kuha ei oo meidän normaalia arkisafkaa. Tuossa joku aika sitten ostettiin mun työkaverin mökkinaapurilta isompi erä kuhaa ja nyt ollaan sitten sitä kokkailtu ihan arkiruokanakin.

Kuhaa. Oli hyvää!


Torstai:
  • klo 10.15: aamupuuro ja kahvit samaan malliin, kuin eilenkin.
  • klo 13.00: ruis-kaurapastaa + jauheliha-papukastiketta (jauheliha, valk. papuja tomaattisoossissa, sipulia, mausteita) + salaattia (samalla peruspohjalla: jääsalaatti, kurkku, tomaatti, paprika, punasipuli) / juomaa
  • klo 16.00: kana-feta -piirakkaa + korvapuusti / ihan tilkka kahvia, lasi mehua ja vettä
  • klo 20.00: kolme hapankorppua (levite, gouda, kurkku) + kourallinen pähkinöitä
Jälleen kerran tuli nukuttua pitkään ja kuten näkyy, ruokailut "laahaa jäljessä". Toisaalta, kai nyt on se aika, kun pitää nukkua sen mitä kerkeää, ihan sama mihin aikaan. Aika hyvin näissä parissa päivässä näkyy myös se, että Jarppa on vapaalla. On helpompaa nukkua pitkään (no, pitkään ja "pitkään"), kun toinen on siinä niin hyvä. Tässä päivässä poikkeuksellista oli myös kahvittelu ystävän luona, jossa "iltapäiväkahvia" ja ihan pullaakin. Raskaus on vähentänyt kahvin juontia, pakon edestä. Alun huonojen olojen kanssa se oli helppoa, mutta nykyään mielellään joisin kahvia enemmän.

Vein kaverille tuliaisiksivookies-keksejä (jota en itse kuitenkaan syönyt), kun tulppaaneja ei sittenkään ollut, höh!


Perjantai:
  • klo 8:00: kaurapuuro ja kahvi as always / vettä
  • klo 12.00: sitä eilistä ruis-kaura -pastaa jauhelihasoossilla + salaattia / kivennäisvettä
  • klo 16.00: pestokuorrutettua lohta + salaattia + klementiini / maitoa
  • klo 19.30: jälkiuunipala juustolla ja kurkulla + pari kourallista pähkinöitä /maito
Jos olisin valvonut myöhään, olisin syönyt toisenkin iltapalan. En kuiteskaan valvonut, eli sillä ruokailut "jäi" neljään kertaan. Näyttääkin vähän vähänlaiselta syömiseltä, mutta taisi olla aika inaktiivinen päiväkin. Kivennäisveden litkiminen on alkanut mulla vasta nyt raskaana. Aina tähän saakka oon kokenut hiilihapoista huonoa oloa, mutta nyt se on nimenomaan helpottanut siihen. Muutenkin juon tosi paljon vettä pitkin päivää ja oon äärettömän tyytyväinen, että nykyään voin ihan oikeasti sanoa juovani riittävästi. Aina ei oo näin ollut.



Lauantai:
  • klo 9.30: kaurapuuroa mustikoilla, kahvit, vedet ja sitä rataa
  • klo 12.30: salaatti (peruspohja, jota löytyy aina jääkaapista) + pari kananmunaa + avocado + ruiscrutonkeja + kastiketta / kivennäisvesi
  • klo 15.30: Yosa break -kauravälipala
  • klo 17.00: kasvissosekeittoa (bataatti, porkkana, peruna, keitinvesi + mausteet, kaurakerma, sulatejuusto) + siemeniä (auringonkukka ja kurpitsa) / vesi
  • klo 19.30: uunipuuroa (ainakin kokonaisia kaura- ja ohrajyviä) + vadelma-luumusoppaa + pari Fasupalaa / vesi
  • klo 22.00: kolme hapankorppua levitteellä ja juustolla / maito
Tässä taas aika normi ruokapäivä. Paitsi en oo ehkä koskaan tehnyt itse uunipuuroa ja nytkin söin sitä anopilla, kun kävin hänen luonaan saunomassa. Tämmöisenä aikana, kun oikeastaan koskaan ei ole kiire lähteä aamuisin mihinkään, mulla menee kutakuinkin tunti heräämisestä, kun syön aamupalaa. Kahvia juon aina ekana, mikä on huonohko tapa ja usein oon yrittänyt kääntää asian toisin päin. Aikaisina työaamuina se pakon edestä onnistuukin, koska aikaa ei ole niin paljoa.

Sosekeittoa, mitä seuraavanakin päivänä syötiin. Ja tottapuhuen syödään vielä vähän maanantainakin.

Sunnuntai:
  • klo 6.30: uunipuuroa (mitä anoppi antoi eilisillalla mukaan) + mustikoita + soppaa / kahvia ja vettä
  • klo 11.30: salaatti + kananmuna +  cheddar -raastetta + kastike + jälkiuunipala levitteellä / vettä
  • klo 15.00: laskiaispulla + tomaattipiirasmikäliepala / tippa kahvia + vettä
  • klo 18.00: kasvissosekeittoa + siemeniä / vettä
  • klo 21.00: jälkiuunipala päällänsä levite, kananmuna ja juustoa + appelsiini / maitoa
Jepa jee, taas pullaa. Olikin muuten hyvää. Ihan perus laskiaispullaa. No itse oon leiponut pullia ehkä yli kymmenen vuotta sitten innokkaana alle parikymppisenä kotileikissä, eli kyläilemässä on taas käyty. Joskus oon kyllä tehnyt päätöksiä, etten syöpöttele kahvin kanssa pullia ym. mutta pääsääntöisesti se ei ole tarpeen. En kuiteskaan niin usein luuhaa kylissä, vaikka tää viikko siltä näyttääkin. Ainoastaan anopilla käyn niin usein, että hänelle oon (ja Jarppa myös on) sanonut, ettei nyt kiitos yhtään mitään pullakattauksia pöytään, kiitos.


4 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää sun ruokailut minusta. Mielenkiintoista lukea näitä toisten ruokajuttuja, saa ainakin välillä uutta potkua omaan syömiseen. Nyt kun on ollut taas pitkään semmoinen vaihe, etten meinaa millään saada kotona aikaiseksi mitään salaatteja tai muita kasvisruokia. Välillä en edes osta mitään kasviksia, kun ne vaan pilaantuvat kaappiin ja sekös harmittaa vielä lisää, kun menee ruokaa hukkaan :/ En tiedä auttaisiko vain perinteinen ruokalistan teko ennakkoon koko viikolle ja sitten sen mukaan ostokset. Täytyypä ottaa taas asiaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on toi kasvisten syönti kyllä iskostunut, mutta joskus on kyllä vaiheita, että ruokailut on liian pitkälle salaattipohjaan tehtyä, eikä jaksa muuten kokkailla. Taikka joskus se on sellasta väkisin tekemistä se ruuanlaittokin :). Kiva, jos sait inspiraatiota!

      Poista
  2. Tosi hyviltä näyttää noi ruokakuvat! Itse olen kevennyskuurilla ja vietän "timmikuuta". Tarkoituksena saada terveelliset ruokailut pysyviksi tottumuksiksi. Salaatit näyttää tutuille, mutta sosekeittoa voisin kokeilla pitkästä aikaa. Nuorempana se oli mun herkkuruokaa raejuustolla höystettynä. Nam!

    Kiitos myös postausideasta. Nuo kuvat näyttivät niin kivoilta - värikästä ruokaa! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keittoruuat on kyllä hyvä vaihtoehto timmikuulle. Mun timmikuu alkaa sitten joskus, kun vauva on syntynyt :D. Värikäs ruoka (ja kauniisti lautaselle aseteltu) kyllä piristää mieltä, vaikka söis ihan itekseen :).

      Poista

-Kiitos, että kävit.
-Kiitos, että kommentoit.
<3